Veiligheid

Dogfrisbee is een fantastische maar intensieve hondensport. Er wordt geestelijk en lichamelijk behoorlijk wat gevraagd van de hond. Daarom zijn een aantal aspecten van belang om bewust mee bezig te zijn;

 

Leeftijd van de hond

Bailey halloweencup 2011

De hond is fysiek uitgegroeid met de leeftijd van 18 maanden. Dat wil niet zeggen dat u voor die tijd niet met uw jongere hond kunt frisbeeën. Belangrijk is wederom het veiligheidsaspect:

  • keuze van de worpen (floaters, handtakes, rollers)
  • intensiteit; op tijd stoppen, zien wanneer uw hond moe is! Niet te vaak in de week frisbeeën.
  • Hoogte; niet springen. Frisbees voor de hond afgeven.

U kunt voor de 18 maanden veel doggydance-aspecten inbouwen in uw frisbeeroutine.

Senioren gelden dezelfde veiligheidsregels als bij de “tot 18 maandenhonden” .

Het is belangrijk dat de conditie en mogelijkheden van de hond geleidelijk worden opgebouwd, anders bestaat er een grote kans op blessures.

Ras

Dogfrisbee is geschikt voor (bijna) ieder ras. Vele werkhondenrassen kunnen helemaal hun ei kwijt in deze afwisselende sport, immers elke vangst van een frisbee is een beloning.

Houd er rekening mee dat dogfrisbee een fysiek intensieve sport is en dat grote(re) rassen meer belasting op hun gewrichten ervaren dan kleine(re) rassen.
Honden met een lange rug zullen beperkter zijn in hun bewegingen in deze sport en honden met kleine snuiten zullen eerder moe zijn omdat ze moeite hebben met de ademhaling en het pakken van de frisbee.

Wanneer u naar een dogfrisbeeclub gaat zullen zij u adviseren hoe te trainen met uw hond en een programma op maat aanbieden.

Ondergrond

Wanneer u met uw hond naar een oefenveldje gaat om te frisbeeën moet het veld voldoen aan de volgende eisen:

  • Een egaal grasveld, geen molshopen, paaltjes, diepe gaten
  • Een zandvlakte is prima, denk aan wanneer het heel erg los zand is dat de snelheid van de hond eruit gaat. Zonder hond is het natuurlijk geen probleem!
  • Geen kunstgras, straat, grove houtsnippers!!! Zonder hond is het natuurlijk geen probleem!
  • Bij gladde ondergrond (door de regen) bestaat grote kans op slippen, crashen, verrekkingen van de spieren en pezen van de hond. Tevens de kans op slippen en blessures voor u.
  • Niet bij bevroren ondergrond frisbeeën met uw hond erbij. Zonder hond is het geen probleem!

Elroy

Techniek van de handler


Elke worp en oefening moet u eerst zelf goed leren beheersen en daarna gaat u stap voor stap oefenen met de hond.
Heel belangrijk is de techniek van de frisbees werpen, immers een goede worp is een goede en veilige catch door de hond! Tijdens de lessen bij een dogfrisbeeclub wordt er ruimschoots aandacht besteed aan de techniek van het werpen met de frisbees, zowel zonder hond als met de hond.

Tevens gaat u leren inzien hoe te gooien in verband met de wind. Frisbeeën kunt u buiten doen, maar ook bijvoorbeeld in een binnenbak (manege, rijhal).

Bij het oefenen buiten de lessen is het raadzaam om met een menselijke gooipartner te oefenen alvorens de hond erbij te halen. Voor het oefenen met uw hond erbij.

U kunt de frisbee op zoveel verschillende manieren gooien. Vanuit de basisworpen kunt u talloze variaties gaan gooien. Er zijn wel meer dan 100 worpen welke bij dogfrisbee kunt gebruiken. Tijdens de lessen zult u een hoeveelheid variaties aangereikt krijgen, dat maakt het voor u nog meer uitdaging om creatief bezig te zijn met het aanreiken van de frisbee aan uw hond.

Weersomstandigheden

Bij koud weer is het raadzaam om de hond niet op de koude grond te leggen alvorens u gaat frisbeeen. Met warm weer, boven de 20 graden,  wordt er kort getraind en goed gekoeld, met extreem warm weer, boven de 25 graden is het raadzaam om niet met de hond te gaan frisbeeën. U kunt natuurlijk wel zelf met een frisbeemaatje gaan frisbeeën.

Voorkom oververhitting, vooral met warm weer! Niet te lang frisbeeën en koel uw hond d.m.v. de pootjes in het water te koelen. Let goed op uw hond naar zijn lichaamstaal en hijggedrag. Daaraan kunt u opmaken of de hond moe is.

Let op: laat na de training niet het water in duiken! Denkend aan waterhonden…  Dit kan spierkramp opleveren bij uw hond of erger nog… hartstilstand (tenslotte is een hart ook een spier). Met de bidon wat water in de nek laten lopen is een optie.

Warming up en cooling down

Net als bij een mens is ook voor de hond tijdens sporten de warming up en de cooling down belangrijk.

Zorg dat u eerst de hond goed warm gelopen hebt alvorens te gaan frisbeeen. Dit geldt tevens voor de cooling down; loop uw hond goed uit wanneer u met de hond gefrisbeed hebt. Wanneer u bij een dogfrisbeeclub aangesloten bent zullen de trainers u uitgebreid uitleggen hoe u het beste een warming up en cooling down kunt opbouwen m.b.t. dogfrisbee.

Geef uw hond 1 uur voor en na de training geen eten. Verder geen hele bakken water voor of na de training laten leeg slobberen. Matig met water, beetjes bij beetjes. Een bidon is een goed middel om uw hond rustig aan water te laten drinken.