Veiligheid
Dogfrisbee is een fantastische maar intensieve hondensport. Er wordt geestelijk en lichamelijk behoorlijk wat gevraagd van de hond. Daarom zijn een aantal aspecten van belang om bewust mee bezig te zijn.

Leeftijd van de hond
De hond is fysiek uitgegroeid met de leeftijd van 18 maanden. Dat wil niet zeggen dat u voor die tijd niet met uw jongere hond kunt frisbeeën. Belangrijk is wederom het veiligheidsaspect:
- Keuze van de worpen (floaters, handtakes, rollers)
- Intensiteit; op tijd stoppen, zien wanneer uw hond moe is! Niet te vaak in de week frisbeeën.
- Hoogte; niet springen. Frisbees voor de hond afgeven.
U kunt voor de 18 maanden veel doggydance-aspecten inbouwen in uw frisbeeroutine.
Senioren gelden dezelfde veiligheidsregels als bij de “tot 18 maandenhonden” .
Het is belangrijk dat de conditie en mogelijkheden van de hond geleidelijk worden opgebouwd, anders bestaat er een grote kans op blessures.
Voor welk ras geschikt
Dogfrisbee is geschikt voor (bijna) ieder ras. Vele werkhondenrassen kunnen helemaal hun ei kwijt in deze afwisselende sport, immers elke vangst van een frisbee is een beloning.
Houd er rekening mee dat dogfrisbee een fysiek intensieve sport is en dat grote(re) rassen meer belasting op hun gewrichten ervaren dan kleine(re) rassen.
Honden met een lange rug zullen beperkter zijn in hun bewegingen in deze sport en honden met kleine snuiten zullen eerder moe zijn omdat ze moeite hebben met de ademhaling en het pakken van de frisbee.
Wanneer u naar een dogfrisbeeclub gaat zullen zij u adviseren hoe te trainen met uw hond en een programma op maat aanbieden.


Ondergrond
Wanneer u met uw hond naar een oefenveldje gaat om te frisbeeën moet het veld voldoen aan de volgende eisen:
- Een egaal grasveld, geen molshopen, paaltjes, diepe gaten
- Een zandvlakte is prima, denk aan wanneer het heel erg los zand is dat de snelheid van de hond eruit gaat. Zonder hond is het natuurlijk geen probleem!
- Geen kunstgras, straat, grove houtsnippers!!! Zonder hond is het natuurlijk geen probleem!
- Bij gladde ondergrond (door de regen) bestaat grote kans op slippen, crashen, verrekkingen van de spieren en pezen van de hond. Tevens de kans op slippen en blessures voor u.
- Niet bij bevroren ondergrond frisbeeën met uw hond erbij. Zonder hond is het geen probleem!
Eigen vaardigheid
Elke worp en oefening moet u eerst zelf goed leren beheersen en daarna gaat u stap voor stap oefenen met de hond.Heel belangrijk is de techniek van de frisbees werpen, immers een goede worp is een goede en veilige catch door de hond! Tijdens de lessen bij een dogfrisbeeclub wordt er ruimschoots aandacht besteed aan de techniek van het werpen met de frisbees, zowel zonder hond als met de hond.
Tevens gaat u leren inzien hoe te gooien in verband met de wind. Frisbeeën kunt u buiten doen, maar ook bijvoorbeeld in een binnenbak (manege, rijhal).
Bij het oefenen buiten de lessen is het raadzaam om met een menselijke gooipartner te oefenen alvorens de hond erbij te halen. Voor het oefenen met uw hond erbij.
U kunt de frisbee op zoveel verschillende manieren gooien. Vanuit de basisworpen kunt u talloze variaties gaan gooien. Er zijn wel meer dan 100 worpen welke bij dogfrisbee kunt gebruiken. Tijdens de lessen zult u een hoeveelheid variaties aangereikt krijgen, dat maakt het voor u nog meer uitdaging om creatief bezig te zijn met het aanreiken van de frisbee aan uw hond.